Prima pagină > Memorie > PALATUL FISCAL

PALATUL FISCAL

Am scanat imaginea de mai sus dintr-un album monografic al Râmnicului, apărut în 2005. Legenda care însoţeşte fotografia conţine mai multe greşeli. În primul rând, denumirea: Casa Gheorghiţă Lupescu. Cel care a ridicat casa a fost Constantin Lupescu, fiul lui Gh. Lupescu. Deci, denumirea corectă este Casa Lupescu (Constantin). Arhitectul nu este Anghel Saligny (nici nu era arhitect, era inginer), ci Leonida Negrescu, care a construit un imobil geamăn în Bucureşti, pe Str. Batiştei, pentru primarul capitalei, Procopie Dumitrescu. Soarta a făcut ca, dintre cele două case, astăzi să se păstreze doar cea de la Râmnicu Sărat.
„În 1901 locuieşte câteva zile aici regele Carol I”, afirmă autorii. De fapt, regele n-a „locuit” niciodată în casa familiei Lupescu, ci doar a înnoptat în noaptea de 28-29 septembrie 1901, cu prilejul popasului la Râmnicu Sărat, prilejuit de nişte manevre militare desfăşurate în judeţ.

Potrivit autorilor albumului, casa este „o adevărată bijuterie a arhitecturii româneşti”. Că este într-adevăr o „bijuterie” suntem de acord, dar că ea aparţine arhitecturii româneşti, ne îndoim. Leonida Negrescu nu a făcut decât să imite arhitectura franceză, la modă în epocă, copiind până în cele mai mici detalii vreo vilă de pe malurile Senei. De altfel, era cel de-al doilea arhitect român (după Ion Mincu) cu diplomă la Beaux Arts Paris, luată în anul 1887. Fiind un timp arhitect şef la Ministerul de Instrucţie, a proiectat mai multe şcoli, printre ele şi gimnaziul râmnicean, azi Colegiul „Al. Vlahuţă”. Aşadar, casa de pe Str. Gh. Lupescu nu are nimic în comun cu arhitectura românească, cu stilul naţional inaugurat de Ion Mincu în 1886. O foarte succintă caracterizare arhitecturală poate fi citită în cartea mea, „Râmnicu Sărat – itinerar subiectiv”, la pag. 115: „Imobilul se face remarcat printr-o bogată ornamentaţie, prin elementul central scos în relief din planul faţadei, ce prezintă la partea superioară un fronton cu timpanul decorat cu motive vegetale. Golul în plin cintru al intrării este încadrat de pilaştri, iar deasupra are o amplă ornamentaţie în ipsos, din care se remarcă două cornuri ale abundenţei. Un belşug propriu uneia dintre cele mai avute familii din târgul Râmnicului”.

Singurul detaliu «românesc» ar putea fi considerat cartuşul decorativ de sub fronton, inscripţionat cu un tip de literă pe care tot Ion Mincu l-a inventat pornind de la alfabetul slav, folosit în vechile biserici medievale româneşti. Inscripţia „PALATUL FISCAL” va fi apărut deasupra intrării după ce casa a fost vândută Ministerului de Finanţe (în 1927), şi nu „donată primăriei oraşului”, cum susţin monografii albumului mai sus amintit.

Reclame
 1. 21/02/2010 la 17:11

  Foarte interesante precizarilepe care le faci. Albumul respectiv este deci o colectie de erori?:( Spune-mi ca sa nu-l cumpar.:)

 2. 21/02/2010 la 22:03

  Albumul cu pricina nu este o colecţie de erori, dar suferă datorită unei insuficiente informări. Cred că e superficial din multe puncte de vedere.

 3. 47
  22/02/2010 la 21:39

  Completând: am auzit zvonuri potrivit cărora respectivul palat ar fi servit, înainte de 1989 (perioadă pe care nu am apucat-o; bine, drept e că nici nu m-am documentat mai temeinic) drept sediu al PCR. Aşa e?
  Bine, am mai auzit şi o „legendă urbană” cum că ar fi fost un fel de… să zic… cadou pentru Elena Lupescu din partea lui Carol al doilea, dar ce-i aici e demonstraţia contrariului.

 4. 23/02/2010 la 20:08

  Se pare că, într-adevăr, casa a servit o bucată de timp partidului unic. Nu cunosc exact perioada; rămâne să cercetez. „Legenda urbană” cu cadoul lui Carol pentru Elena Lupescu nu se verifică. E o simplă invenţie.

 5. 17/02/2011 la 17:33

  sincer, nu am stiut ca asa de frumos este la ramnic. cele cateva articole rasfoite m-au dat gata si voi veni intr-o buna zi sa vizitez acest oras pe indelete (l-am traversat doar, de cateva ori).

  respect!

  • 17/02/2011 la 19:16

   Vei fi niţel dezamăgit de prezent. Oraşul nu mai e de mult ceea ce a fost odată…

 6. Aura A.
  01/05/2012 la 17:07

  Ieri m-am plimbat nitel prin oras….Si intamplator am trecut si pe langa fostul Palat Fiscal..
  M-a apucat o tristete napraznica….E vai de mama lui…zidurile cu fisuri adanci,si un aer de al nimanui,te apuca plansul…
  S-a schimbat mult orasul,pe unele strazi apropape ca nu am mai recunoscut cladirile,unele sunt atat de renovate incat si-au pierdut identitatea…
  Casa boierului Menelas Chircu de exemplu ,favorita mea ,si-au batut joc de ea intr-un mod grotesc …..Si ce e mai trist,si-a pierdut lumina….nu stiu de ce ,dar in ciuda risipei de tehnologie si curent electric,e o casa trista si stinghera…
  Sau poate am luat-o eu razna….si mi se nazare…

 7. 01/05/2012 la 19:58

  De acord cu dvs.! Casa Chircu a devenit o speluncă. Dacă boierul ar vedea în ce-au transformat concetăţenii casa pe pe care el o transformase într-un adevărat muzeu, s-ar răsuci în mormânt. Păcat! În plus, spălătoria auto din curtea casei pică precum nuca-n perete. Dar, netrebnicia românească, provincialismul şi mediocritatea îşi dau mâna pentru a anula un trecut care oricum nu mai interesează aproape pe nimeni. Oameni ca dvs. care suferă atunci când văd pierind o clipă de istorie din geografia oraşului sunt rari şi – din nefericire – ignoraţi de majoritate.

 8. Aura A.
  03/05/2012 la 12:53

  Daca ar fi numai astea ….dar mai sunt si alte cladiri…numai din ce am vazut eu…
  Cred ca multi nu realizeaza cat rau fac,se gandesc doar la castig rapid si ca vezi Doamne astea-s vremurile,trebuie sa folosim ce avem….trebuie sa ne modernizam…

 9. Aura A.
  07/05/2012 la 06:08

  Ce noutati interesante aveti luna aceasta?Asteptam cu muuuulta nerabdare….

 10. 07/05/2012 la 06:09

  Nu ştiu ce se-ntâmplă, dar în ultimul timp cam duc lipsă de subiecte… Sper să-mi revin.

  • Aura A.
   07/05/2012 la 06:13

   Hm,cred ca ar trebui sa va fac rost de unul….

 1. 30/09/2012 la 13:44

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: