Prima pagină > Memorie > TEATRUL COMUNAL

TEATRUL COMUNAL

Teatrul Comunal era o siluetă binecunoscută râmnicenilor din cea dintâi jumătate a veacului trecut, un reper urban al micului oraş de la hotarul moldo-valah, aşezat pe “şleaul cel mare al drumurilor”, în ţinutul sărat din “cotul cutremurelor”. Zguduiturile pământului au fost de altfel pricina dărâmării clădirii teatrului, în anii `40 ai veacului anterior ; o soluţie nefericită, luată la repezeală, ca şi în cazul bisericii “Piatra”, ctitorită de Ştefan cel Mare. O sentinţă nefastă, dar oarecum de înţeles în deceniul cinci, în care trecutul se destrăma cu mare repeziciune, în care lumea veche era înlocuită cu lumea nouă, un deceniu funest în care românii au pierdut mai tot ce câştigaseră între 1918 şi 1938.


Ridicat în urmă cu un secol, Teatrul Comunal se făcea remarcat prin elemente decorative preluate din arhitectura mănăstirescă şi ţărănească. Un element important în definirea caracterului său, făcând trimitere la arhitectura orientală, este arcul frânt, folosit de architect la golurile intrării, încadrate de scurte coloane. Acoperişul mişcat, străpuns de lucarne, şi corpurile scoase în relief din linia faţadelor, reprezintă o abordare arhitecturală tipică lui Petre Antonescu, imitat în acest sens de mulţi tineri arhitecţi.
Astăzi… nu ne rămâne decât să ne mulţumim cu amintirea teatrului de odinioară, pe scena căruia jucau Constantin Nottara, George Vraca, Marioara Voiculescu, Iancu Brezeanu, şi pe care venea să-i aplaude o lume bună, cultivată şi rafinată, lumea Râmnicului de altădată, cu un deosebit nivel de distincţie şi bun simţ.

Reclame
 1. Ion Negoias
  01/03/2010 la 22:05

  Parcul arata foarte ingrijit-Si mai arata ca oamenii aveau mai mult bun simt pe atunci.

 2. 02/03/2010 la 06:59

  Super ideea acestui blog. Abia acum am descoperit-o. Keep Walking! Ti-am pus blogul pe blogrolul meu, sa vada si sa se informeze si altii. Mi-ar placea sa vorbim si sa tinem legatura pe mess. Ti-am trimis adresa mea. Bafta Razvane!

 3. 03/03/2010 la 09:12

  Imagini superbe! Regrete pentru lumea buna, cultivata si rafinata a Ramnicului de altadata.

  • 03/03/2010 la 09:17

   Domnii şi doamnele de odinioară… O tempora…

 4. dumdorin
  06/03/2010 la 20:05

  Cred ca acea perioada a reprezentat apogeul pentru Romania. Din pacate a aparut epoca de degradare morala a comunistilor. Epoca in care s-au distrus in puscarii si lagare de munca de exterminare toare spiritele elevate ale poporului nostru din acea perioada de inflorire. Dupa legile sinsronicitatii cauza pare sa fie germania nazista ce a radiat maleficul ce pe noi ne-a „maturat” precum un tzunami. Fluxul a fost invazia germana, iar refluxul muuult mai devastator.

 5. 06/03/2010 la 20:19

  Uite, chiar azi e 6 martie, adică o dată de mare relevanţă pentru „refluxul” de care pomeneşti.

 1. 22/07/2010 la 11:57

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: