Prima pagină > Memorie > ŞTEFAN D. POPESCU (1863-1911)

ŞTEFAN D. POPESCU (1863-1911)

Prin 1894, directorul Gimnaziului de Băieţi „V. Boerescu” din Râmnicu Sărat era un anume Ştefan D. Popescu, profesor de matematici. Cine era acest personaj al cărui nume elevii îl pot citi pe placa de marmură din holul actualului Colegiu Naţional „Al. Vlahuţă”? Ştefan D. Popescu s-a născut la Râmnicu Sărat la 30 martie 1863. După ce a absolvit cursurile şcolii primare din Râmnicu Sărat, a urmat cursurile Liceului „Matei Basarab” din Bucureşti, susţinând examenul de Bacalaureat în Litere şi Ştiinţe la Universitatea din Bucureşti, în anul 1884. Înscriindu-se la Facultatea de Matematică şi Ştiinţele Naturii, în anul 1889 obţine Certificatul de aptitudine şi i se conferă diploma de licenţiat în matematici. După ce a predat matematicile la Liceul „Matei Basarab” din Bucureşti şi la Gimnaziul din Târgovişte, în anul 1894 devine profesor de matematici şi director al Gimnaziului clasic din Râmnicu Sărat. Deşi s-a preocupat de didactica matematicilor, efectuând şi un interesant experiment novator, a manifestat interes deosebit şi pentru geografie, în 1899 a obţinut, prin concurs, o bursă pentru a studia geografia în străinătate. În perioada 1899 – 1903 a studiat geografia la universităţile din Leipzig şi Berlin, sub conducerea lui Friedrich Ratzel şi Ferdinand von Richthofen, obţinând titlul de doctor cu o teză asupra istoricului formării văii superioare a Oltului.

Gimnaziul clasic din Râmnicu Sărat

Numit profesor de matematici la Şcoala Normală „Vasile Lupu” şi profesor de geografie la Liceele comerciale din Iaşi, în anul 1904, în urma examenului de abilitare, este numit docent universitar în specialitatea geografie. La 13 aprilie 1904 deschide cursul liber de geografie la Universitatea din Iaşi. Deschiderea cursului de geografie a coincis cu desfăşurarea, la Iaşi, a lucrărilor primului Congres al profesorilor de geografie din România. Lecţia inaugurală – Locul geografiei între ştiinţe, însemnătatea ei educativă – a fost ţinută de Ştefan D. Popescu în cadrul acestui Congres, la 13 aprilie 1904. În 1908 devine profesor suplinitor şi apoi profesor titular al Catedrei de Geografie. A predat cursuri de geografie la Universitate şi la Seminarul Pedagogic al acesteia şi a publicat lucrări de geografie matematică şi de geografie regională. A fost numit de minister ca delegat în Comisiunea Polară Internaţională, în 1911 fiind delegat să participe la Congresul Internaţional de Geografie, dar decesul prematur i-a curmat activitatea la 5 septembrie 1911.

Reclame
  1. Aura A
    08/01/2013 la 09:08

    Esti uimitor prin rabdarea si perseverenta cu care reusesti sa scoti la iveala figurile marcante ale oraselului acesta ,atat de oropsit in ultimii 35 de ani!Inca odata ….RESPECT!

  2. 08/01/2013 la 09:12

    Mulţumesc, Aura! Cine scormoneşte, găseşte!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: