Prima pagină > Nostalgie > LA FÂNTÂNĂ

LA FÂNTÂNĂ

Ceasurile erau înaintate când bătrânul fotograf sosit de la Bucureşti cobora din trăsură în partea de miazănoapte a târgului de pe Râmnic. Era destul de ostenit şi gândea să tragă degrabă la unul din hanurile de pe strada Mare. Pusese piciorul în gara oraşului într-o zi calmă de vară, când nicio frunză nu tremura în bătaia vântului cu care râmnicenii erau obişnuiţi. După ce a imortalizat câteva clădiri arătoase răspândite pe harta oraşului, meşterul însoţit de cutia magică ajunse aşadar la întretăierea bulevardului Cuza cu o stradă ce amintea de boierii Deduleşti şi o alta botezată Dragomireşti. Aici – îl vestiseră localnicii – se găsea o clădire demnă de a fi înfăţişată pe o carte poştală. Era vorba de o şcoală primară, a doua din târgul Râmnicului, clădită cu doar câţiva ani înainte, între străzile amintite mai sus. Meşterul fotograf, oprit în dreptul unei fântâni, scrută imobilul dinaintea sa, privi îndărăt spre soare, după care sări din trăsură în praful fin aşternut sub roţile acesteia. Luă tripodul, îl fixă în faţa caleştii, după care înşurubă cutia de lemn în care se găsea placa fotografică. De fântâna arteziană din faţa şcolii se apropie o femeie în alb, însoţită de un cal ce îşi vârî botul în havuzul pe fundul căruia apa stătută reflecta lumina după-amiezei târzii de vară. Sorbi cu nesaţ, apoi îşi întoarse pe neaşteptate capul pentru a alunga muştele care nu-i dădeau pace. Femeia rămase ţintuită locului, cu ochii la omul din faţa ei. Acesta se „ascundea” înapoia aparatului fotografic, atent la ceea ce se întâmplă în cadru…Calul dădea semne că vrea să plece, dar femeia zăbovea, privind la ineditul spectacol care i se desfăşura în faţa ochilor, la domnul în redingotă aplecat deasupra instrumentului sprijinit pe cele trei picioare. Nu mai văzuse niciodată aşa ceva. Maestrul găsi că acum era momentul să surprindă imaginea. Trase aer în piept, luă capacul de pe obiectiv, numără în gând şi acoperi în cele din urmă cilindrul de alamă al obiectivului. Un zâmbet discret înflori pe faţa fotografului – satisfacţia lucrului bine făcut. Intuiţia îi spunea că imaginea va fi una reuşită, pe măsura experienţei de zeci de ani într-ale fotografiei. N-ar fi lucrat altfel pentru „Maier & Stern”, cea mai reputată editură în privinţa cărţilor poştale ilustrate.

Reclame
Categorii:Nostalgie
 1. Marianx
  29/04/2010 la 18:34

  Foarte interesant acest articol. Se vede gandirea fotografului din tine.

 2. 29/04/2010 la 18:43

  Mulţumesc, prietene. Am încercat să tălmăcesc în cuvinte imaginea de altădată. Mă bucur că ţi-a plăcut.

 3. dumdorin
  05/05/2010 la 06:15

  Ai surprins foarte frumos delicateţea şi fragilitatea noului de atunci:”în praful fin aşternut”…..”placa fotografică”.
  Nostalgicul in descrierea ta este in inceputurile artei fotografice şi al Şcolii, nu şi în praf, acesta e incă prezent in oraş. Frumoase vreumuri!

 4. 05/05/2010 la 16:15

  Mulţumesc pentru cuvintele frumoase, Dorin. Din nefericire, sunt şi unii care consideră că am făcut şcoala de ruşine; numai că – nu-i aşa? – sunt prea puţin importanţi pentru noi.

 5. dibu
  06/07/2010 la 22:52

  Raman mereu frumos impresionata cand vizitez acest blog.
  Despre dumneavoastra stiu ca sunteti un bun geograf al „locului” si de asta m-am convins prin aparitia cartii pe care ati „impletit-o” impreuna cu domnul profesor Cristea Traian.insa observ ca la capitolul istorie nu ati ramas mai in urma.
  Istoria cladirii localului 2 al scolii „V.Cristoforeanu” unde am invatat si eu nu ne-a fost deloc relatata pana acum desi din unele surse aflasem cate ceva.
  Ma bucur ca exista cineva care este preocupat de scoaterea acestui teritoriu din umbra si va multumesc.

 6. dibu
  06/07/2010 la 22:53

  am postat gresit aici comentariul,imi cer scuze

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: