Prima pagină > Memorie > CASA ITEANU

CASA ITEANU


Era cea mai frumoasă casă de pe Strada Carol (azi Tudor Vladimirescu). O vilă burgheză, inspirată din arhitectura ţărănească subcarpatică, un imobil la care raportul între plinuri şi goluri este bine ales de anonimul arhitect de odinioară. Casa cuprinde două corpuri inegale ca înălţime, legate printr-un vestibul retras, prevăzut cu o intrare la care conduce o scară încorsetată de balustrade decorate cu motive tradiţionale.
Corpul din dreapta intrării prezintă un foişor cu coloane de inspiraţie brâncovenească. Sub cornişă, trecătorul curios într-ale arhitecturii observă un brâu în torsadă, o împletitură din piatră caracteristică arhitecturii medievale româneşti. Are o încărcătură simbolică legată de Sfânta Treime.
La corpul din stânga intrării, mai coborât, s-a intervenit brutal prin astuparea golurilor iniţiale, inclusiv a gârliciului de la pivniţă, acesta din urmă fiind un element specific vechilor case boiereşti din podgorii.


În faţa casei, de o parte şi de alta, tronează doi sfincşi din piatră ce fac notă discordantă cu ambientul arhitectural al casei. Ce vor fi căutând acolo, probabil doar proprietarul casei ne-ar fi putut răspunde. Cine a fost acesta? Alexandru Iteanu – ardelean pripăşit la Râmnicu Sărat, farmacist, om politic liberal, deputat, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Râmnicu Sărat, colaborator al revistei „Gazeta săteanului”.
În prezent imobilul adăposteşte Poliţia Municipală.

Fragment din „Râmnicu Sărat – ghid turistic”, autor R.T. Chirac, Ed. Rafet, 2010

Acelaşi cadru, altă denumire – Vila Niţescu. Să fi preluat acest Niţescu imobilul de la Al. Iteanu?

Iată şi o imagine de detaliu a casei, cu deschiderile in plin cintru vitrate

Iată părerea lui Valentin Mandache, expert în case de epocă: Multumesc pentru acest remarcabil share! Fotografia e superba, iar dupa cum arata cetateanul in trench ar putea fi de la sfarsiul anilor ’20, ceea ce corespunde si cu stilul de neoromanesc in faza matura al acestei case. E o „rascoala” de v…olume acolo, dar placute ochiului in ansamblu. Imi place padurea de finiale, o caracteristica a fazei mature, si a faptului ca foloseste cu predilectie zidarie de caramida si mai putin beton si otel. Sunt de toate acolo, de la ferestre trilobate, turnuri aparente de cula, frize, medalioane, simboluri de cruci grecesti, capete de burlane neoromanesti, cos de soba neoromanesc, veranda cu stalpi etnografici, gard neoromanesc cu simbolul abstract al funiei, stalp de gard ce simbolizeaza turn de cetate, usa de beci ca la casele boieresti de sec. 19, geamlac, etc. Sunt curios cine-i arhitectul si daca mai exista ceva din aceasta cladire atat de reprezentativ pentru neoromanescul fazei mature in general? Cladirea e martorul unor timpuri cand locuitorii urbei si ai Romaniei erau mult mai sofisticati cultural si constienti de exprimarea identitatii prin arhitectura.

Reclame
Categorii:Memorie Etichete:, ,
 1. Aura A.
  04/03/2012 la 19:12

  Buna seara
  Deci suntem pe strada Carol …unde de bine de rau a mai ramas cate ceva .Aici pot sa spun ca am si eu o casa preferata…din motive sentimentale.
  (Desi la ultima incursiune in oras m-a luat ameteala cand am revazut-o…adica…ce-au facut din ea! )
  Ma refer la fosta gradinita cu program prelungit ,situata vis a vis de parc (parca a fost si prefectura cazata pe-acolo sau judecatoria ,nu mai stiu exact),o casa boiereasca impozanta ….cu un acoperis de sticla deasupra treptelor de la intrare..
  Aveam vreo 4-5ani cand am vazut-o prima data ,si mi s-a parut imensa … dar am iubit-o din tot sufletul.De ce?N-as putea spune exact motivul….Avea ceva al ei,care ma ducea in mod straniu cu gandul la un palat,sa fi fost usile interioare capitonate cu piele ,sa fi fost holul de la etaj (daca etaj era acela)unde tineam toate serbarile si care avea o luminozitate proprie…nu stiu…
  Ce imi amintesc din interiorul ei?Acum ,dupa 35 ani …nu foarte mult..
  Stiu ca la parter erau sala de mese ,parca biroul directoarei ,o sala de clasa..cea in care *studiam *eu…(de,studenta la gradinitza…)
  La etaj…salonul cu o soba inalta pe colt,apoi usile capitonate care se deschideau spre dormitorul fetelor in dreapta si cel al baietilor in stanga….sa fi mai fost si un al treilea ?nu-mi amintesc exact..
  Sar de la una la alta..
  In curte erau anexele,cu spalatoria ,bucataria si ce-or mai fi fost…(astea pe dreapta cum ieseai din cladire )iar in fata casei supravietuise un mini parculet cu cativa arbori stufosi si o groapa de nisip unde scurmam cu deliciu toti picii….
  Asta cand nu eram preocupati cum Sfantu Sisoie am putea deschide usa de la garliciul ce adapostea legumele si conservaraia ptr iarna(butoaiele cu varza sau sacii de cartofi,morcovi si ceapa)..
  Pasiunea ptr usa cu pricina o capataseram pe la 6ani dupa auziseram o poveste despre lumea subterana….
  Acum nu mai e nimic din toate astea …..doar casa….transformata in club?sau ce-o fi ala…
  Cineva i-a furat si restul de amintiri care supravietuisera nationalizarii…
  Imi puteti spune a cui fost cladirea?

 2. laurentiu
  26/03/2012 la 18:56

  mai exista casa asta?

  • 26/03/2012 la 19:02

   Există!

   • laurentiu
    26/03/2012 la 19:30

    Imi puteti spune va rog locul exact?..adica in functie de un reper (ex. liceul economic). Sunt student la arhitectura si pentru practica din anul acesta avem de ales intre a desena cladiri din bucuresti sau din orasul natal. As prefera ramnicul pentru ca are multe de oferit, doar ca trebuiesc descoperite..

 3. 26/03/2012 la 19:37

  Imobilul se află pe Strada T. Vladimirescu şi adăposteşte Poliţia Municipală.

  • laurentiu
   26/03/2012 la 19:51

   Nu m-as fi gandit ca acolo este politia. Va multumesc!
   P.S. Foarte frumos blogul. L-am descoperit intr-o seara si stiu ca am stat pana dimineata sa-l citesc..am ramas surprins cat de frumos era orasul nostru inainte.

 4. Aura A.
  27/03/2012 la 11:49

  DECI….CE FRUMUSETI MAI NE PREZENTATI?SUNT NERABDATOARE…

 1. 21/10/2010 la 07:49

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: