Prima pagină > Memorie > Băile Câineni, Râmnicu Sărat – Aleea Coşereanu

Băile Câineni, Râmnicu Sărat – Aleea Coşereanu


Dacă Iacob Coşereanu, prefectul de Râmnic, n-avea o casă de vacanţă pe malul lacului de la Câineni, fotograful Hansa n-ar fi imortalizat secvenţa de faţă. E o imagine arhaică, cu aleea pietruită ce conduce la balta sărată din fundal. Doar câteva case însoţesc drumul, semn că acesta fusese deschis cu puţin timp în urmă. Prima este casa prefectului.
Câţiva săteni s-au oprit la oarecare distanţă de fotograf, curioşi de apariţia omului cu camera obscură. Timiditatea îi împiedică să avanseze. Sunt cei ce însufleţesc peisajul rural interbelic, surprins de fotograful oraşului Râmnicu Sărat şi însoţitorul prefectului în satul din sud-estul judeţului, pe malul Buzăului.
Primele amenajări ale staţiunii au avut loc la începutul anilor ’30, aflăm din „Almanahul Râmnicului” – „S-a trasat o promenadă plantată cu tei, care leagă satul cu lacul, se construieşte, pe malul lacului, un pavilion cu zece cabine pentru băi calde, sistematice, precum şi câteva cabine, pe lac, pentru băi reci”.
Din punct de vedere geografic, lacul de la Câineni este un liman fluviatil cu „apă leşioasă sărată”. Nămolul „miraculos” este căutat de suferinzi.
„Acest lac, cu faima de care se bucură, cu nămolul său binefăcător, este menit să joace un mare rol în economia judeţului Râmnicu Sărat”, scria Nic (Paul Nicolescu?) în urmă cu aproape 80 de ani. N-a fost să fie… Judeţul s-a desfiinţat odată cu venirea comuniştilor la putere, la sfârşitul anilor ’40. Perioada de „glorie” a staţiunii a fost în deceniile şapte şi opt ale veacului trecut. Începând cu anii ’90, dotările au dispărut, staţiunea balneară a decăzut, astfel că azi doar câtiva vârstnici îşi mai caută sănătatea pe malul lacului pierdut în stepa şesului din răsăritul României.

Reclame
 1. dibu
  16/09/2010 la 20:33

  De ce imi aduce aminte acest articol? Fiind copil, ma aflam in vacanta la bunicii mei( Dumitresti ) unde am gasit niste acte vechi..citind am descoperit ca Rm Sarat a fost judet, iar ce mai uimea pe mine mai ales atunci era faptul ca Dumitrestiul apartinea de Rm Sarat(sper sa nu ma insel, dar asa imi aduc aminte)..iar de la gasirea acestui act au urmat o gramada de intrebi..atunci am aflat cat de renumit era orasul nostru, ca era ca o „poarta”, unde comertul era la el acasa si multe altele, toate astea pana la venirea comunistilor la putere.
  Mi-ar fi placut sa traiesc in vremurile acelea macar o zi.

  • 16/09/2010 la 20:44

   Aşa este, comuna Dumitreşti era una dintre cele mai mari ale judeţului Râmnic, poate chiar cea mai mare. Era reşedinţă de plasă (subdiviziune administrativă a unui judeţ, pe vremuri). Mai multe poţi afla pe http://www.dumitresti.ro/news.php

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: