Prima pagină > Memorie > Hoinăreală de seară

Hoinăreală de seară

Un vizitator îşi exprimă temerea că imaginile şi rândurile despre Râmnicul de altădată nu ar interesa prea multă lume. Are dreptate. Puţini sunt cei dispuşi să-şi arunce privirea asupra trecutului oraşului, să-i cunoască şi să-i înţeleagă luminile şi umbrele deopotrivă. Dar nu pentru cei mulţi scriu şi fotografiez, ci pentru cei puţini, foarte puţini paseişti aflaţi în permanenţă în căutarea timpului pierdut.
După ani de umblet pe străzile oraşului, mi-am dat seama, într-o zi, că nu ştiam mai nimic despre vechile case mai răsărite ori mai umile, la stradă ori cufundate în fundul grădinii, din veacul al XIX sau al XX-lea. Am început să pun întrebări, să citesc orice mă putea lămuri în privinţa caselor şi oamenilor de altădată.


Casă în manieră neoromânească (1914), Str. N. Bălcescu (fostă Gării)

Cititorule! Dacă nu-ţi place să citeşti scrisori vechi, cu cerneala aproape ştearsă, dacă nu eşti mişcat când deschizi o gazetă îngălbenită de vreme, dacă te plictiseşte să stai de vorbă cu bătrâni care ştiu să povestească despre timpuri de mult trecute, dacă nu simţi nicio plăcere când priveşti o fotografie de acum o sută de ani, atunci mai bine părăseşte RETRO-RÂMNIC. Acest blog nu ţi se adresează. Dacă-ţi plac doar telefoanele mobile de ultimă generaţie, bijuteriile, hainele de firmă, automobilele puternice, vacanţele în străinătate şi cosmeticele scumpe, nu te numeri printre cei cărora mă adresez. Nu. Nu vei putea niciodată să mi te alături, să mergem încet pe o stradă tihnită, plecând urechea la poveştile de demult pe care numai zidurile vechi şi locurile bătătorite de ani le mai şoptesc, încă, celor ce vor şi au timp să le asculte.


Creastă ornamentală de acoperiş la o casă în stil neoromânesc pe aceeaşi Stradă N. Bălcescu

Îmi place să merg pe jos. Urăsc trotuarele denivelate şi ciuruite de vreme pentru că mă obligă să fiu atent pe unde merg în loc să-mi permită să-mi ridic privirea de o parte şi de alta a străzii, la faţadele extrovertite ale caselor de odinioară. La Râmnic, mai toate trotuarele sunt distruse, împiedicând pietonul curios să admire arhitectura. Cei mai mulţi orăşeni stau cu privirea aţintită-n pământ, nebănuind ce pierd.


Capitel neoromânesc de la începutul secolului trecut

Cărămidă aparentă şi piatră albă, latura de sud a staţiei feroviare, arh. N. Mihăescu


Ornament floral la unul dintre cele două felinare ce flanchează faţada de vest a staţiei feroviare.


Taximetriştii de la gară mi-au zis că au venit nişte inşi de la Galaţi (staţia feroviară locală aparţine de Regionala CFR Galaţi) şi au încercat să scoată cu ranga felinarele. Un telefon a oprit samavolnicia, amintindu-le barbarilor că imobilul e monument istoric. Prin urmare, ceferiştii au montat două reflectoare noi-nouţe, în total dezacord cu arhitectura gării.


E încă lumină, deci nu e ora 20,30 pe care o indică orologiul gării. Concluzia e una singură: niciun elveţian n-a trecut pe-aici…

Reclame
Categorii:Memorie
 1. Scarlat
  22/10/2010 la 11:23

  SI NICI N-O SA TREACA ELVETIANUL!…NICI MACAR PT A FIXA OROLOGIUL IMPRESIONANT. DOVADA CA NIMANUI NU-I MAI PASA DE TIMP/TIMPURI! AR TREBUI SA NE MUTAM GRANITELE SPRE ALTE LUMI SCHIMBATE SAU SCHIMBATOARE,COLEGA!

 2. 22/10/2010 la 20:11

  Deşi amărăciunea mă încearcă, nu pot să nu-ţi dau dreptate, colega…

 3. George Lacatus
  27/10/2010 la 14:24

  Salut Razvane,
  intai de toate, tzin sa-ti apreciez scriitura. Apoi, pozele sunt senzationale. si cele vechi, pe care nu stiu de unde le ai, si cele noi, facute de tine.
  legat de subiectul de azi: reflectoarele alea noi noute, asezate langa felinarele alea senzationale, spun totul despre bataia de joc a celor care administreaza azi Rm-Sarat. Cand iei decizii in bashina Gherghinii, se vede. La propriu. Bafta!

 4. 27/10/2010 la 14:29

  Mulţumesc pentru încurajări, George. Întradevăr, gestul de-a folosi ranga pentru a îndepărta nişte „vechituri” precum felinarele din fief forjat spune totul despre ideea de conservare a trecutului. Nu ştiu dacă vina-i a Primăriei. Cred că CFR-ul e în culpă aici.

 5. ioana
  10/09/2012 la 16:37

  Cred ca noi toti suntem in culpa…..

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: