Prima pagină > Identitate > FĂRĂ IERI NU PUTEA FI AZI

FĂRĂ IERI NU PUTEA FI AZI

Încă de la început (decembrie 2006), ziarul „Sensul râmnicean” a iniţiat un demers – semnal de alarmă cu privire la salvarea unor clădiri istorice răspândite pe harta oraşului. Vorbeam atunci despre casele care „plâng” fiindcă îşi simt sfârşitul aproape, nebăgate în seamă de trecători ignoranţi, aşa cum suntem – să recunoaştem – cei mai mulţi dintre noi.
Aceste case singure, abandonate, ignorate, ilustrează oraşul de altădată, cu oameni „subţiri”, rafinaţi, intelectuali cu gust şi iubitori de frumos. Dovadă sunt cele câteva (doar) bijuterii arhitecturale care încă marchează geografia urbană. Astăzi casele sunt în pericol de moarte, „înnoirea urbanistică” coroborată cu păguboasa noastră nepăsare împiedicându-ne să fructificăm valoarea arhitecturală a acestor imobile. Suntem incapabili să pricepem că fără ieri nu putea fi azi, că există o legătură organică indestructibilă între trecut, prezent şi viitor. E adevărat că noi – oamenii cetăţii – valorizăm geografia urbană, o moştenim şi o transmitem mai departe, transformând-o odată cu succesiunea generaţiilor. Dar această metamorfozare a spaţiului urban nu trebuie să şteargă urmele trecutului, ba dimpotrivă, trebuie să le pună în lumina modernităţii. Imobile precum cele de mai sus sunt jaloane temporale identitare ale acestei geografii urbane aflată într-o continuă prefacere. Cartarea şi arhivarea lor este obligatorie. Greşeala pe care o facem este să considerăm că acest lucru nu este responsabilitatea noastră şi că, desigur, altcineva ar trebui să se preocupe de supravieţuirea acestor case. Nu este aşa! Fiecăruia dintre noi trebuie să-i pese de patrimoniul urban râmnicean. Priviţi la ce se întâmplă în Europa civilizată, de dincolo de Carpaţi, unde grija faţă de patrimoniul arhitectural şi urban a devenit o obsesie. La noi (în Balcani?) se poartă provizoratul şi diluarea trecutului într-un prezent fluid şi confuz, aşa-zis „modern”. Este un mod de a gândi specific celor care n-au auzit de modernitatea tradiţiei şi care uită că „modernul” de azi va fi depăşit, peste câteva decenii doar.
Veniţi alături de noi în acest demers. Cu cât vom fi mai mulţi cei preocupaţi de soarta acestor case, cu atât şansele ca ele să supravieţuiască unor vremuri tulburi vor fi mai mari. Arătaţi că vă pasă şi spuneţi-o deschis!

Reclame
Categorii:Identitate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: