Prima pagină > Memorie > SAMSON ÎN LUPTĂ CU LEUL

SAMSON ÎN LUPTĂ CU LEUL

„Samson în luptă cu leul” e o sculptură dispărută din peisajul râmnicean cu aproape 50 de ani în urmă. Lucrarea a fost împrumutată în 1961 Muzeului Mogoşoaia, întrucât râmnicenii n-au ştiut s-o pună în valoare aşa cum se cuvenea. În anii ’30, statuia zăcea în grădina publică, „bătută de ploaie şi de vânt”, prea puţini interesându-se de soarta sa, deşi Petre Antonescu arătase – în epoca interbelică – valoarea sculpturii. Făurită într-o manieră destul de stângace, de către un anonim meşter pietrar, această statuie are meritul de a fi – aşa cum arată istoricul de artă V. Drăguţ„prima sculptură de mari dimensiuni având ca temă figura umană”.
În anul 2002, Muzeul Municipal din Râmnicu Sărat a sesizat Ministerului Culturii şi Cultelor în vederea recuperării statuii. Din 2004, lucrarea se găseşte la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, în lapidarium. Aici sculptura a fost restaurată de specialiştii instituţiei, fiind expusă în prezent în condiţii optime de conservare şi securitate.
Solicitările Muzeului Municipal din Râmnicu Sărat s-au lovit de refuzul instituţiei bucureştene mai sus amintite de a înapoia sculptura. Motivul? Instituţia râmniceană nu are calitatea de a solicita bunul pentru că acesta a fost „împrumutat” Bucureştilor de către Sfatul Popular al Raionului Râmnicu Sărat. Deci, în mintea noastră se naşte, logic, următoarea întrebare: cine trebuie să ceară restituirea statuii? Primăria din Râmnicu Sărat, urmaşa de drept a Satului Popular de odinioară.
Din 2002 până acum au trecut opt ani. Ne întrebăm câţi ani vor mai trece până când Primăria va cere sculptura înapoi.

Reclame
 1. radu fefceac
  11/11/2010 la 09:48

  Nice piece of art!
  Dar mai bine sa ramana acolo unde se pot bucura niste oameni sa o vada. Aici statuia trebuie adusa dupa o sedinta de reeducare a maselor.
  Unde crezi tu ca s-ar simti statuia aia mai bine?

  • 11/11/2010 la 09:56

   Poate că ai dreptate, dar eu cred că datoria noastră e să aducem statuia de unde a plecat.

 2. radu fefceac
  11/11/2010 la 10:06

  Aici este ca in dilema mamei sarace: sa-mi cresc singura copilul in mizerie sau sa-l las unei familii care are posibilitati sa-l ingrijeasca mai bine si sa-i asigure un viitor? Daca cu copilul e mai greu de luat o decizie, (desi si in cazul ala as fi pentru instrainare), in cazul statuii lucrurile imi par mai clare.
  Numai ca, asa cum reiese din articolul tau,se pare ca „parintii originari” si-au neglijat odrasla (batuta de ploaie si de vant) In consecinta ar cam trebui sa decada din drepturi.
  Una peste alta, sa presupunem ca o recuperam. Cam ce crezi tu ca se va intampla cu ea?
  Sa presupunem ca are nevoie la un moment dat de o restaurare. Cine crezi ca o sa dea bani pentru asa ceva in Rm. Sarat.
  Eu unul as avea doar pretentia ca acolo la Muzeul din Bucuresti sa se vorbeasca despre provenienta statuii. Dar cred ca asta oricum se intampla deja.

 3. 11/11/2010 la 10:18

  De data asta trebuie să-ţi dau dreptate. Probabil că neglijenţa râmnicenilor în privinţa sculpturii s-ar manifesta şi în prezent. Atlantul a fost totuşi restaurat de specialiştii din Bucureşti. Poate că dacă rămânea aici, se-alegea praful de el. Şi eu cred că la Muzeul Colecţiilor se pomeneşte de originea statuii, cu atât mai mult cu cât istoricul de artă Sandu Măciucă are origini râmnicene. Oricum, acolo unde se află, Samson e pe mâini bune. Primăria din Râmnicu Sărat nu va cere statuia înapoi.

 4. Ion Negoias
  12/11/2010 la 19:22

  De adus, poate se poate.Dar cum ati spus si voi?Pentru cine?Meritam oare piesa?!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: