Prima pagină > Nostalgie > ORAŞUL FLORILOR

ORAŞUL FLORILOR

Bătrânii spun că Râmnicul era un oraş al florilor. Tinerii nu-i cred, pentru că în oraşul de azi cu greu poţi afla măcar o floare. În anii din urmă am luat la pas târgul ca să fotografiez flori, dar nu am obţinut prea multe imagini. Doar grădina publică se bucură de trandafiri roşii, albi şi galbeni.
Titel Constantinescu povesteşte în scrierile sale despre un prieten (actor) ce aprecia Râmnicul drept un oraş al florilor: „E frumos oraşul, e curat, e liniştit… Dar unde sunt florile de-atunci? Am fost cândva, cu mulţi ani în urmă, tot într-un turneu în oraşul tău şi străzile erau pline de flori, era chiar un oraş al florilor…”.
Scriitorul râmnicean rememorează anii adolescenţei, „când pe scena modestă a cinematografului «Lux» a cărei patroană era madam Posmantir, poposeau cu piese celebre din capitală, Maria Filotti, Constantin Tănase, Birlic, Radu Beligan, Tanţi Cocea, Maria Mohor, Coca Enescu, Vraca, Mircea Şeptilici, Rogalski şi alţii, atâţia alţii, care descindeau în târgul nostru cu bucuria de a reîntâlni locuri cunoscute şi buni prieteni”.
E amintită bodega „La Traian”, pe Strada Victoriei, cu trotuarul plin de leandri roz şi albi, unde cinau artiştii vremurilor trecute.
Florile de altădată există doar în amintirile bătrânilor oraşului. Stă în puterea edililor de azi de a readuce florile în oraş. Efortul nu este prea mare. Ar colora în acest fel cenuşiul atotcuprinzător, cu care – din păcate – râmnicenii s-au obişnuit.

Reclame
  1. 24/11/2012 la 11:43

    un trandafir frumos pentru toti prieteni mei!!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: