Prima pagină > Memorie > MÂNDRIA CINCINALULUI REVOLUŢIEI TEHNICO-ŞTIINŢIFICE

MÂNDRIA CINCINALULUI REVOLUŢIEI TEHNICO-ŞTIINŢIFICE

Doar ciulinii se încăpăţânează să rămână în picioare pe mormântul fostei turnătorii de la ieşirea din oraş spre Obidiţi (Râmnicelu). Anul acesta, halele metalice prin care şuiera ameninţător vântul de la răsărit au fost demolate. Locul lor a fost luat de ceea ce vedeţi mai sus… Un petic de bărăgan în inima zonei industriale a oraşului, un loc căruia numeni nu-i mai aruncă măcar o privire.
În deceniul opt, anii cuprinşi între 1976 şi 1980 au fost botezaţi „Cincinalul Revoluţiei Tehnico-Ştiinţifice”. În acest interval de timp, pe platforma industrială a oraşului nostru a început construcţia Turnătoriei de fontă pentru maşini unelte şi motoare electrice, unul dintre marile obiective industriale ale judeţului. Având ca profil realizarea de carcase pentru maşini-unelte şi motoare electrice, unitatea urma să atingă o capacitate de 30 000 tone piese turnate pe an. În perioada de glorie, întreprinderea avea în jur de 2000 de angajaţi şi era, spun foştii angajaţi, cel mai mare consumator de energie din judeţul Buzău.
Am trecut în toamna lui 2009 pe la fosta turnătorie… Am găsit un peisaj industrial dezolant, cu clădiri părăsite şi degradate, luate în stăpânire de buruieni şi câini vagabonzi. Mândria de altădată a turnătorilor s-a prefăcut într-un No Man’s Land postcomunist, uitat de lume, bântuit de fantomele muncitorilor optzecişti. În deceniul nouă, fabrica duduia. Era motorul unei societăţi comuniste în plin avânt. În anii 2000, forfota, mişcarea şi zgomotul halelor au fost înghiţite de liniştea mormântală sfâşiată de lătratul înfricoşător al câinilor de pripas. Mâncate de rugină, umplute de praf şi mizerie, cu orbitele ferestrelor goale, ca într-un peisaj ştiinţifico-fantastic, construcţiile „Cincinalului Revoluţiei Tehnico-Ştiinţifice” asistau neputincioase la eşecul industrializării socialiste forţate. Condamnată la declin industrial, fosta turnătorie s-ar fi pretat perfect unui thriller american. Era un simbol al metalurgiei grele, prigonit într-o lume digitală, postmodernă, dar – paradoxal – nostalgică. Oamenii pe care i-am întâlnit în preajma turnătoriei vorbeau cu alean despre „vremurile bune de altădată”.


Turnătoria de fontă, septembrie 2009

Cadavrul în putrefacţie al vechii turnătorii a dispărut din geografia prezentă a unui oraş pe harta căruia se înmulţesc mormintele unor fabrici de odinioară. În locul lui, aşa cum am spus, un petic alb străpuns de ciulini degeraţi, turnaţi în gheaţă de noaptea solstiţiului de iarnă.

Reclame
 1. Andrei Stefan
  22/12/2010 la 19:36

  Foarte sugestiv este articolul tau…Imi amintesc de dragostea cu care, prin cenusiul vremii, colindam zgribuliti de frig si asteptam ajunul ca pe o izbavire din ghearele balaurului rosu, fie si pret de o mica perioada de timp… Numai de revolutie tehnico stiintifica nu ne ardea…

 2. Andrei Stefan
  22/12/2010 la 19:36

  Bancuri nascute in comunism, intr-un TOP realizat in democratie!

  In comunism , oamenii treceau mai usor peste acele vremuri daca faceau haz de necaz! Vezi un top cu bancuri de atunci:

  10) Ce-a fost inainte: oul sau gaina? Mai inainte au fost de toate. (cules pe 12 noiembrie 1979)
  9) Ce-i mai rece si mai rece decat apa rece? Apa calda. (17 ianuarie 1985)
  8) Cand a plecat de-acasa, Prunariu i-a lasat mamei un bilet pe masa: „Am plecat in Cosmos. Vin peste o saptamana”. Cand vine, gaseste pe masa un bilet de la maica-sa: „Am plecat dupa branza. Nu stiu cand vin”. (26mai 1981)
  7) Un tip trecea pe strada tinand in mana, cu mare grija, un sul de hartie igienica. Trecatorii il priveau invidiosi, iar unul chiar l-a intrebat: „Nu va suparati, de unde l-ati luat?”, „Acum cateva minute l-am scos de la Nufarul……”

  6) La usa unui apartament suna un pusti: „Tanti, ai facut supa?”, „Da, puisor, vrei sa gusti si tu?”, „Nu, multumesc”, „Atunci, de ce-ai venit?”,„Te roaga mama sa ne imprumuti si noua osul”. (6 decembrie 1982)
  5) Din dispozitia lui Ceausescu s-au facut experimentari si incrucisari de meri, pentru a se crea un soi de mar pitic, de numai 50 de cm, pe care sa-l poata culege si „Soimii Patriei”. (28 septembrie 1983)
  4) Ultima dorinta a romanilor, privind familia Ceausescu: sa moara Nicolae, iar Elena sa traiasca din meditatii la chimie! (28 decembrie 1988)

  3) De ce a luat comuna Scornicesti titlul de „Erou al noii revolutii agrare”? Pentru ca a crescut cel mai mare bou.
  2) De ce n-a luat si comuna Petresti titlul de „Erou al noii revolutii agrare”? Pentru ca anul acesta nu s-a acordat titlul si pentru cea mai mare vaca. (3 ianuarie 1987)
  1) Un militian prinde o pereche facand dragoste intr-un boschet. Ii duce la sectie si, de aici, in fata tribunalului.. La proces, fata e felicitata pentru patriotism si baiatul pentru initiativa. Militianul e arestat pentru intrerupere ilegala de sarcina. (17 martie 1984)

 3. fefelyna
  23/12/2010 la 15:30

  Acest articol mi’a amintit de multe clipe frumoase pertecute in urma cu multi ani,sa zic 10-11 ani…cand colindam printre acele „ruine”…cand alergam sa scap de cainii care se adaposteau pe acolo…M’a impresionat placut acest articol! Felicitari!

 4. fefelyna
  27/12/2010 la 10:37

  Cu placere! Foarte fain!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: