Prima pagină > Etnografie > UN CRÂMPEI DE ARHITECTURĂ NAŢIONALĂ

UN CRÂMPEI DE ARHITECTURĂ NAŢIONALĂ


Pe Strada Patriei, aproape de intersecţie cu Strada Unirii, am descoperit o casă în manieră neoromânească, la care m-au atras stâlpii sculptaţi ai pridvorului. Într-un cartier în care casele vechi dispar una câte una, în favoarea celor moderne (şi urâte), o astfel de verandă bucură ochiul iubitorului de frumos. Casa datează probabil din anii ’30, atunci când zona nu era infestată de blocuri socialiste şi case oribile, noi. Despre aceşti stâlpi etnografici de verandă scrie expertul Valentin Mandache pe blogul CASE DE EPOCĂ: Găsesc foarte interesant modul cum stâlpii de lemn sculptaţi cu motive etnografice sunt plasaţi în grupuri de trei la colţul verandelor de case în stil neoromânesc. Această particularitate poate izvorî din cerinţe structurale, pentru a întări structura colţului verandei sau pot constitui referinţe la simbolul Trinităţii creştine, deseori întâlnit în etnografia şi arta ţărăneasca românească. Dacă treceţi pe Strada Patriei, aruncaţi o privire casei acesteia. Nu se ştie când PVC-ul va lua locul lemnului…

Reclame
 1. 31/03/2011 la 10:29

  este superb detaliul. as fi curios si de cateva fotografii de ansamblu, daca sunt si daca ti se pare oportun.

  toate cele bune.

  • 31/03/2011 la 11:02

   O imagine de ansamblu nu am luat, dar… nu e timpul trecut. Oricum, s-a intervenit asupra casei şi nu mai e ceea ce a fost odată…

 2. 01/04/2011 la 07:07

  Multumesc pentru includerea citatului meu din articolul de la „Case de Epoca”! Sunt remarcabili acesti stalpi si pe langa motivele geometrice de sorginte etnografica mai au si referinte din crestinism prin motivul solzilor de peste de pe coloana, aceasta fiind o metafora a lui Isus. Este destul de rara o asemenea compozitie!
  Restul casei pare agresiv renovata, inculsiv peretii zugraviti cu vopsea de „firma” care blocheaza respiratia cladirii.
  Valentin Mandache
  Case de Epoca

  • 01/04/2011 la 07:25

   Comentariul dumneavoastră mă onorează, domnule Valentin Mandache. Aflu atâtea lucruri inedite de pe „Case de Epocă”. Sunteţi unul dintre oamenii care sfinţeşte locul. Neofit într-ale arhitecturii, încerc să deschid ochii unora în privinţa unor „vechituri” prea puţin apreciate la adevărata valoare.

 3. 01/04/2011 la 07:47

  Ca fiind eu insumi din jud Buzau, pot spune ca blogul dumneavoastra este probabil cel mai bine informat despre patrimoniul arhitectural de acolo, chiar daca este axat pe Ramnicu Sarat, o urbe care inmanuncheaza in ea insasi istoria urbana a Munteniei si Moldovei de Jos. Este un punct de reper important care poate focusa publicul cu privire la masacrul identitatii locale constituita de cladirile istorice. Deci trebuie sa va continuati munca de educatie printre localnici si nu numai!
  VM, Case de Epoca

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: