Prima pagină > Memorie > ION C. LUPESCU

ION C. LUPESCU

Ion C. Lupescu s-a născut la 4 august 1888 în comuna Şuţeşti din judeţul Brăila. După terminarea liceului inferior, a urmat cursurile Şcolii Cantonale de Agricultură, Horticultură şi Viticultură din Fribourg şi Chatlaine, Elveţia (1909) şi cursurile Şcolii de Înalte Studii Politice din Paris (1914). Provenea dintr-o familie de clăcaşi. Bunicul său, Gheorghiţă Lupescu, fusese primul ţăran din istoria României moderne care, în calitate de preşedinte al Comitetului deputaţilor ţărani clăcaşi din judeţul Râmnicu Sărat, a prezentat, în Divanul Ad-hoc la 8 septembrie 1857, un amendament la Legea pentru alegerea deputaţilor pe judeţe şi pe clase sociale, cerând ca în Adunarea Obştească a ţării să fie reprezentată şi clasa ţărănească.
Nepotul său, Ion C. Lupescu, după satisfacerea serviciului militar, a participat, ca soldat al Regimentului 9 Infanterie, în campania din Bulgaria în 1913. În 1916, fiind la Paris, s-a înrolat voluntar în armata franceză. După intrarea României în război, a revenit în ţară şi, cu acelaşi regiment, a participat la luptele de la Doaga-Mărăşeşti. Pentru faptele sale de eroism, a fost decorat de regele Ferdinand cu „Virtutea Militară”(clasa I), în septembrie 1917. Decretul conţine o motivaţie: „A fost întâiul care s-a aruncat la atac împotriva inamicului şi, luptând cu furie, a doborât mai mult de 12 germani ce i-au ieşit în cale”.
Pentru curajul său exemplar, soldatul Ion C. Lupescu a fost decorat şi de către comandamentele aliate, astfel: „Croix de Guerre”; „Distinguished Conduct Medal”(Virtutea Militară engleză); „Honor i Ojczyzna”(Virtutea Militară poloneză).
În anul 1918, înainte de retragerea ocupantului german, soldatul Ion C. Lupescu a venit în Bucureşti şi a manifestat, împreună cu populaţia capitalei, împotriva duşmanului cotropitor, motiv pentru care a fost arestat de poliţia germană. Revenit în Râmnicu Sărat a colaborat, cu mama sa Aurelia Lupescu, la acţiunea misiunii Crucii Roşii americane care ajuta refugiaţii. În anul 1920, a fost ales preşedintele Asociaţiei demobilizaţilor (grade inferioare) din campania 1916-1918, numit şi director al publicaţiei editată de „Asociaţia fiilor apărători ai patriei.”


Casa Lupescu, vândută de Ion C. Lupescu Administraţiei Financiare în 1927, la un an de la moartea lui Constantin Gh. Lupescu


Aurelia Lupescu, soţia lui Constantin Gh. Lupescu şi mama lui Ion C. Lupescu

Ca personalitate a spiritului românesc, Ion C. Lupescu a fost ales în 1922 deputat ţărănist de Râmnicu Sărat, calitate realizată de opt ori, în 1930 fiind ales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Dotat fiind cu simţul răspunderii, în 1924 a devenit vicepreşedinte al organizaţiei Partidului Ţărănesc – Ion Mihalache, pe judeţul Râmnicu Sărat, iar apoi, în perioada 1927-1934, preşedinte al aceleiaşi organizaţii. În 1932 a fost ales senator de Covurlui.
În anul 1946, eroul de la Doaga-Mărăşeşti este arestat în comuna Balta Albă, judeţul Râmnicu Sărat, unde se ocupa cu agricultura, internat în închisoarea din Caracal, timp de şase luni nefiind nici judecat, nici condamnat. În 1949 este din nou arestat la Bucureşti. Moare în anul 1953 la închisoarea Văcăreşti, nejudecat şi necondamnat. După 1964, osemintele bunului român sunt aduse de soţia sa, Olga Lupescu, şi înhumate în cavoul familiei din cimitirul „Eternitatea” din Râmnicu Sărat.


Olga şi Ionel Lupescu, o familie aristocratică distrusă de comunişti

Constantin Mazilu

Reclame
  1. 17/07/2011 la 12:02

    Un proiect interesant . Felicitări !

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: