Prima pagină > Memorie > SFATUL POPULAR AL RAIONULUI RÂMNICU SĂRAT

SFATUL POPULAR AL RAIONULUI RÂMNICU SĂRAT

Imaginea e din anii ’50 de pe vremea când, datorită armatei roşii „eliberatoare”, raionul Râmnicu Sărat înlocuise vechiul judeţ de la curbura Carpaţilor. În conformitate cu noua ideologie oficială, Sfatul Popular al Raionului Râmnicu Sărat lua locul vechii Prefecturi. Se dorea anularea memoriei colective a orăşenilor şi, în acelaşi timp, inculcarea unor mentalităţi în acord cu noua viziune politică. Modificarea toponimiei urbane venea şi ea în sprijinul influenţării memoriei colective, a alterării identităţii unui vechi oraş românesc, numele străzilor exprimând anumite simboluri şi valori. Frecventele schimbări de nume de străzi duc la pierderea unor istorii, a memoriei locului respectiv.
În clădirea în care odinioară poposiseră doi dintre regii României, Carol I, respectiv Ferdinand (la acea dată – 1901 – principe moştenitor), se întâlneau acum reprezentanţii puterii populare, lumpenproletariatul din perioada regimului «burghezo-moşieresc». Ca toate raioanele României Populare, Râmnicul era condus de „cadre de nădejde” ale Partidului Muncitoresc Român, muncitori şi ţărani instruiţi intensiv în nou înfiinţatele şcoli serale de partid sau universităţi muncitoreşti.
Intelectualii antebelici – O. Moşescu, D. Mazilu, Al. Zamfirescu – au fost reduşi la tăcere. Viaţa culturală a urbei era întreţinută de activişti de partid, iar mulţimea de publicaţii interbelice fusese înlocuită cu „Drapelul Roşu” şi „Râmnicul Nou”.
Din faţa fostului Palat Administrativ a dispărut bustul unui lider politic liberal. Nici orologiul de altădată nu mai arăta râmnicenilor ora exactă, orbita lucarnei centrale servind ciorilor să intre în pod.
Aşadar, o fotografie decupată din realitatea crudă a „obsedantului deceniu”, un deceniu greu de înţeles şi de explicat de la depărtarea anilor care au trecut de atunci.

Reclame
Categorii:Memorie Etichete:, , ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: