Prima pagină > Memorie > PODUL DIN PLANTAŢII

PODUL DIN PLANTAŢII

Podul din Plantaţii – o lucrare inginerească apărută după construirea noii staţii feroviare din oraş (1897). Mutarea gării mai aproape de oraş, la capătul dinspre răsărit al noului Bulevard al Gării, a presupus şi modificarea traseului căii ferate. Acest lucru a impus supraînălţarea Şoselei Puieşti şi construirea „Podului din Plantaţii”. Acolo unde în prezent se găsesc relicvele unor fabrici, se întindeau odinioară plantaţii (între arestul preventiv şi cimitir).
Podul era construit din grinzi de oţel îmbinate cu nituri. O singură linie (neelectrificată) subtraversa podul. Imaginea este luată într-o zi de primăvară, la ceasul macilor înfloriţi, aflaţi de o parte şi de alta a căii ferate. Câţiva râmniceni traversează podul, iar unul mai îndrăzneţ s-a cocoţat pe tăblie, dornic să nu treacă neobservat. Un efort de imaginaţie şi… pufăind, o locomotivă se iveşte pe sub această lucrare inginerească de-acum mai bine de o sută de ani, apropiindu-se de gară. Cadrul inspiră calm, curăţenie, dar şi senzaţia de trăinicie a lucrului bine făcut.

Azi, podul este altul. Odată cu dublarea şi electrificarea căii ferate, podul a fost transformat. De fapt, întreg peisajul s-a modificat, locul vechilor plantaţii fiind luat de ceea ce în era comunistă se numea „platforma industrială”. Calmul, curăţenia şi ideea de trăinicie au dispărut, lăsând locul provizoratului, urâtului şi paraginii. Podul de altădată a atras privirea iscoditoare a unui fotograf. Podul de astăzi, înecat de buruieni, gunoaie şi brazde rezultate în urma scoaterii traverselor de cale ferată, mai atrage pe cineva? Doar câţiva câini vagabonzi mi-au fost alături când am imortalizat podul.

Ilustrata cu „Podul din Plantaţii” mi-a fost pusă la dispoziţie de Nicoleta Leu. Mulţumiri.

Reclame
Categorii:Memorie
 1. Nicoleta Leu
  13/11/2011 la 12:08

  Aceasta ilustrata, a prins viata datorita iubirii si respectului Dvs. de a scoate la lumina istoria acestui oras . Mii de multumiri !

 2. 13/11/2011 la 12:14

  Doamnă Nicoleta Leu, fără pasiunea dumneavoastră de a aduna frânturi din istoria acestui colţ de ţară, efortul meu n-ar fi însemnat nimic. De astfel de oameni rari (din păcate) şi devotaţi ca dumneavoastră are nevoie RETRO-RÂMNIC. Încă o dată, MULŢUMESC!

 3. 13/11/2011 la 20:24

  De colectie!

 4. Andrei Stefan
  13/11/2011 la 21:11

  Felicitari!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: