Prima pagină > Fără categorie > BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI – 83 DE ANI

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI – 83 DE ANI

În iarna anului 1929, în luna lui făurar, se inaugura la Râmnic localul Băncii Naţionale. Imobilul în manieră neoclasică a fost ridicat pe Strada Carol, peste drum de grădina publică. Coloanele dorice, corpurile laterale în rezalit, cornişa sprijinită pe console şi aticul ce maschează acoperişul alcătuiesc o compoziţie plăcută privirii.
Câteva detalii despre acest imobil aflăm din cartea „Judeţul Slam-Râmnic, un colţ de ţară românească”, autor V. Nicolescu: „Instalaţiile de încălzire centrală s-au realizat de către firma Silzes Freres din Bucureşti. Au mai executat lucrări următoarele firme: instalaţii sanitare, firma A. Covaci din Bucureşti; împrejmuirea, antreprenorul Mihai Gheorghiu; sobele din faianţă, Fabrica de Sobe Robert Moser; instalaţia electrică, firma Radionel din Bucureşti; lămpile de iluminat au fost furnizate de Societatea Lumina din Bucureşti; mobilierul de către Fabrica de Mobile Szekely & Retiu din Târgu Mureş, alte piese de mobilier fiind realizate de către Atelierul de Tâmplărie Sotir Tarază din Râmnicu Sărat; maşinile de gătit, firma Gaiser & Co. din Bucureşti, soneriile de alarmare au fost montate de Jean Bodelescu; rulourile de pânză de la ferestre de către tapiţerul BNR, C. Mihăescu, după ce s-a refuzat oferta lui Moritz Springher, tapiţer din Râmnic; uşile blindate de la camera de tezaur fiind marca Ratcliff & Horner; grilajele de fier de la balcoane – Gheorghe Creţu din Râmnic, montate de I. Warlam, maestru la Şcoala de Arte şi Meserii; nivelarea şi pavarea curţii – antrepriza Juliany Pacific din Buzău, tot aceasta montând jgheaburile şi burlanele de scurgere a apelor pluviale; marchiza de la intrarea principală în sala de operaţiuni şi glasvandul dintre sala contabilităţii şi culoarul către casierii, de Laurenţiu Blondor din Sebeşul Săsesc; broaştele de la uşi – firma Fichert din Bucureşti; grilajele de la ferestre şi alte lucrări mărunte – Şcoala de arte şi Meserii”.
Inaugurat la 10 februarie 1929, noul sediu dispunea de subsol, parter şi etaj, cu încăperi pentru birouri şi locuinţe personal, astfel: la subsol – 5 camere şi 6 dependinţe; la parter – 9 camere şi 2 săli, iar la etaj – 8 camere şi 8 dependinţe. În conformitate cu o lege de încurajare a construcţiilor, nu se plătea impozit zece ani.
„Unul dintre vecinii noului sediu, Menelas Chircu, a avut un diferend pe parcursul a câţiva ani cu banca, pe motiv că împrejmuirea a fost făcută pe o parte din terenul său, situaţie de arhitectul N. Trandafirescu. Diferendul s-a încheiat prin sentinţa Tribunalului Râmnicu Sărat din 23 iunie 1930 (judecători C. A. Degan şi Constantin Zotta), prin care Agenţia BNR îi plătea o despăgubire de 140 000 lei”.
Aşadar, imobilul neoclasic al Băncii Comerciale Române se apropie de o sută de ani. Cu mai bine de zece ani în urmă, cei de la bancă au instalat reflectoare care să pună în valoare faţada în întuneric. Din păcate, au funcţionat o scurtă perioadă de timp, bancherii evitând probabil cheltuielile inutile. În ciuda anilor care au trecut peste această clădire, ea rămâne un martor trecut al unor vremuri în care, chiar şi într-un târg prăfuit de provincie, se construia durabil, în contrast cu ceea ce se întâmplă în prezent.

*

Doamna Nicoleta Leu, o distinsă şi inimoasă colaboratoare la RETRO-RÂMNIC, îmi trimite o imagine cu un imobil de pe Strada Unirii, existent şi azi, ce adăpostea înainte de 1929 Banca Naţională. Din păcate, clădirea se află azi în paragină. Şi nimeni nu cred că se gândeşte la refacerea ei. Mulţumiri doamnei mai sus amintite.


Vechea Bancă Naţională, detaliu de arhitectură

Reclame
Categorii:Fără categorie
 1. ami
  09/02/2012 la 12:32

  frumos „la multi ani!” pentru edifciul unei banci. intotdeauna m-a impresionat. zilnic, mergand catre liceu imi atragea privirea… ca o doamna batrana si plina de eleganta.

 2. 09/02/2012 la 12:52

  Interesant este că o clădire geamănă există la Bârlad, semn că existau proiecte-tip, întocmai ca proiectele pentru şcoli sau pentru administraţiile financiare.

 3. Aura A.
  07/05/2012 la 11:35

  doar ca proiectele respective aveau si o latura estetica ,erau elegante si armonios concepute,ochiul privitorului se mai agatza de un briz-briz arhitectural…..de o feronerie mai dantelata….
  pe scurt …te simteai cu 2clase peste conditia sociala obisnuita cand intrai intr-o asemenea cladire..
  acum…..sunt seci si anoste cu tot IT-ul implementat in ele ….inodore ,incolore si fara gust…asemeni lumii virtuale …

 4. BAD. FLORIN
  18/03/2013 la 09:35

  IN CLADIREA DIN 1929(BANCA NATIONALA)…NU CUMVA A FOST CAMIN APOI JUDECATORIE UNDE ACTUALMENTE E BAR DE SMECHERI AI ORASULUI.?

  • 11/02/2014 la 21:39

   Nu, e vorba de clădirea de alături, Casa Chircu.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: