Prima pagină > Memorie > MAHALAUA VATRA

MAHALAUA VATRA


Casa în care a locuit Ştefan Minovici (sursa: Adrian Majuru, revista Cultura)

Oraş de contact între deal şi câmpie, având la bază un vechi vad comercial, Râmnicul s-a dezvoltat spontan în jurul nucleului negustoresc de pe malul stâng al râului, unde se afla o veche biserică din lemn, înlocuită mai apoi de ctitoria lui Mihail Cantacuzino. Comunitatea de aici alcătuia mahalaua Vatra. De jur-împrejurul ei, spre nord, est şi sud, a crescut oraşul, caracterizat printr-o dispoziţie afânată a construcţiilor, casele având în jurul lor gospodării şi terenuri cultivate. Principalele străzi se îndreptau spre această mahala centrală, marcată cu roşu (oraşul era împărţit pe culori, în veacul al XIX-lea).
În casa de mai sus, dispărută astăzi, a locuit familia Minovici. Ştefan Minovici, căsătorit la Brăila cu Sofia Haliu (văduvă tânără cu un copil), se mută în deceniul şapte al celui de-al XIX-lea veac la Râmnicu Sărat, în mahalaua Vatra unde, deşi nu făcea politică şi nici negoţ, va fi ales primar al oraşului. Se va stinge din viaţă în 1876. Dintre copiii lui Ştefan Minovici, s-au născut la Râmnic Ştefan Minovici (1867-1935) şi Nicolae Minovici (1868-1941).

Reclame
 1. Aura A.
  05/04/2012 la 09:00

  Cam prin ce zona se afla casa?Ma refer la strada…
  Exista vreo legatura intre familia Minovici din Ramnic si profesorul Mina Minovici?

 2. 05/04/2012 la 09:06

  N-am niciun fir în privinţa localizării exacte a casei. Mina Minovici e fiul lui Ştefan (tatăl) şi frate cu Ştefan Minovici jr. (1867-1935) şi Nicolae Minovici (1868-1941). Fiind cel mai mare dintre fraţi, Mina (n. 1858) s-a născut la Brăila, înainte ca tatăl său să vină la Râmnic.

 3. Aura A.
  05/04/2012 la 09:15

  Multumesc mult ptr informatie!…iar in privinta localizarii casei sunt convinsa ca veti reusi sa aflati , e o provocare prea mare ca sa-i rezistati….

 4. veronica
  07/09/2012 la 05:54

  multumesc pentru existenta voastra! a celor ce iubiti rimnicul si ne bucurati cu astfel de nostalgii………ma pierd in copilarie cind rimnicul meu era altfel……….cumva ca in povesti!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: