Prima pagină > Identitate > O după-amiază pe Strada Carol… Anii 1900

O după-amiază pe Strada Carol… Anii 1900

E o după-amiază târzie şi calmă la Râmnic, un orăşel cu nici 15 000 de locuitori… Trecând pe Strada Carol, un fotograf se opreşte în apropierea Gimnaziului de Băieţi, o clădire desenată de Leonida Negrescu la cumpăna veacurilor XIX şi XX. Aici învaţă cei mai buni elevi din oraş, iar exigenţa profesorilor nu-i scuteşte pe niciunul dintre ei.
Elevul Octavian Moşescu rămâne corigent la limba română şi limba franceză în clasa a IV-a (echivalenta clasei a VIII-a de azi), iar cel care-l pedepseşte este tocmai dirigintele său, profesorul de limba română Dumitru P. Mazilu. Respins în sesiunea din septembrie 1910, promovează (cu media generală 5,00) abia în iunie 1911.
În aceeaşi clasă cu Octavian Moşescu se află Emilian Constantinescu, viitor profesor secundar şi avocat, cel care – în Almanahul Râmnicului din 1933 – semna o tulburătoare evocare despre râmnicenii de altădată, intitulată „Siluete râmnicene”. Era premiantul clasei.
Printre elevii gimnaziului îl mai aflăm pe D.D. Roşescu (clasa a II-a), corigent şi el la matematică, în septembrie 1909. La începutul anilor ’30, preotul D.D. Roşescu din Bălţaţi conducea, în calitate de preşedinte, Şcoala de cântăreţi bisericeşti din Râmnicu Sărat.
Despre viitorul avocat şi deputat Virgil Sotirescu (clasa a IV-a) aflăm că, în iunie 1910, promovează examenul de corigenţă la disertaţie.
Revenind la fotografie, observăm că aceasta este luată dinspre sud şi încadrează faţada aproape în totalitate. Poarta care astăzi se găseşte în dreptul intrării profesorilor se afla în urmă cu mai bine de o sută de ani în colţul de sud-vest al grădinii gimnaziului.
Cadrul este animat de concitadinii noştri de peste timp. Oamenii pozează „ca la fotograf”, stând pe loc, cu ochii aţintiţi în obiectiv. În mijloc, un domn în costum, cu pălărie, papion şi baston, se încredinţează că prezenţa sa nu va trece neobservată. Puţin mai departe, în dreptul intrării profesorilor, doi copii sunt şi ei atenţi la omul cu camera obscură. Unul dintre ei s-a cocoţat pe postamentul din calcar al gardului din fier forjat. În plan îndepărtat, mai mulţi elevi de gimnaziu (se recunosc după şepci) privesc curioşi la neobişnuita apariţie a unui fotograf pe strada prăfuită din oraşul lor. Nu îndrăznesc să se apropie, „topindu-se” în peisajul unei urbe de provincie, la început de veac XX.
Imaginea a fost expediată în septembrie 1909, ceea ce înseamnă că fotografia a fost făcută în prima decadă a secolului, probabil pe vremea primariatului lui Gabriel Dobreanu (între 1905 şi 1907).

 1. dibu
  20/02/2012 la 10:38

  Frumos 🙂

 2. 20/02/2012 la 12:04

  Mulţumesc, Andreea!

 3. Iosef Andreea
  20/02/2012 la 12:57

  O CU TOTUL ALTA LUME.PARE UN IZ DE LINISTE PE LANGA CE E IN ZILELE NOASTRE.ALARMANTA DIFERENTA.

 4. gicuta13
  20/02/2012 la 17:12

  Foarte frumos scris, cat despre poze, ele imi aduc aminte de anii ce au trecut.

 5. 20/02/2012 la 18:48

  De ar fi la fel si acum…

 6. Andrei Stefan
  20/02/2012 la 19:58

  Magistral… Multumesc pentru ca lupti pentru redarea trecutului urbei noastre…

  • 20/02/2012 la 20:29

   Cu infinită plăcere, Herr Direktor!

 7. Lavinia Bucur
  20/02/2012 la 20:18

  Superb blogul, Domnule Profesor! Mă face să-mi doresc o vacanţă mai lungă acasă şi cu fotografiile vechi în mână, să mai descopăr câte puţin din istoria oraşului ăsta, care, până la urmă, tot frumos rămâne!

 8. 13/07/2014 la 11:18

  Felicitari pentru felul in care va ocupati de orasul nostru!.Eu m-am nascut in Ramnic, dar am plecat apoi in Buzau.Fiica mea,medic in Franta, v-a descoperia acum vreo doi ani si mi-a atras atentia ca in Ramnic exista preocupari ptr. arhitectura si istoria orasului..

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: